Eczeem is een huidaandoening, gekenmerkt door jeukende en ontstoken plekken. Het is ook bekend als atopische dermatitis of constitutioneel eczeem, omdat dit de meest voorkomende vorm is.
Atopische dermatitis komt zelden voor het eerst voor tijdens de puberteit of volwassenheid. Het zijn vaak baby’s en jonge kinderen, of volwassenen (< 30 jaar) die ook lijden aan astma of hooikoorts, die deze aandoening krijgen. De huiduitslag kan op alle plekken van het lichaam voorkomen. Bij baby’s is dat vaak op het gezicht, bij kinderen, tieners en volwassenen is dat meestal op de ellebogen en achter de knieën.
Er zijn verschillende soorten eczeem. Naast atopisch eczeem, kan je ook eczeem krijgen door contact met irriterende stoffen met als gevolg brandwonden, jeuk en roodheid (contactdermatitis). Dyshidrotische dermatitis zijn met vocht gevulde blaasjes en schilfers met pijnlijke kloven.
Bij kinderen jonger dan één jaar onderscheiden we twee vormen:
- Seborroïsch eczeem met schilfering van de hoofdhuid, oogleden, zijkanten van de neus en achter de oren;
- Nummulaire dermatitis begint meestal rond de leeftijd van twee tot zes maanden en kenmerkt zich door korstige, rode huiduitslag in de vorm van een muntstuk.
De oorzaak is van eczeem is onduidelijk. Maar wetenschappers veronderstellen dat een abnormale reactie van het immuunsysteem, dat agressief reageert op de aanwezigheid van indringers (bacteriën, virussen, irriterende stoffen), eczeem activeert.
We spreken van een eczeemopflakkering wanneer de huid duidelijk ontstoken is en veel jeukt.
Er zijn een aantal veel voorkomende triggers zoals:
- Chemicaliën (in reinigingsmiddelen en detergenten);
- Ruw, schurend materiaal zoals wol;
- Synthetische stoffen;
- Verhoogde lichaamstemperatuur;
- Zweten;
- Temperatuursveranderingen;
- Lage luchtvochtigheid;
- Stress;
- Voedselallergie;
- Dierlijke huidschilfers;
- Infecties van de bovenste luchtwegen.
Wat zijn de symptomen van eczeem?
Een jeukende, droge, ruwe, schilferige, ontstoken en geïrriteerde huid is typisch voor eczeem. Het kan opkomen in cycli waarin periodes met veel last afgewisseld worden met periodes waarin de huid er zichtbaar beter uitziet. Het komt meestal voor op de armen, de binnenkant van de ellebogen, de achterkant van de knieën of op het hoofd (wangen of hoofdhuid). Het is niet besmettelijk en verbetert naarmate de leeftijd vordert.
- Roodheid;
- Droge, schilferende huid;
- Intense jeuk;
- Rode, oppervlakkige wondjes gevuld met wondvocht (infectie);
- Verdikte, geschubde huid (lichenificatie genoemd);
- Huidblaren gevuld met helder vocht;
- Pigmentverandering.